Monica Cune-Ghițescu și Adina Tănăsoiu, Nyerges & Partners. Avizarea tacită conform OUG 31/2025: Undă verde sau zonă gri?

  • Articol redactat de Monica Cune-Ghițescu, Counsel și Adina Tănăsoiu, Senior Associate în cadrul Nyerges & Partners

În contextul întârzierilor în procesul de aprobare a documentațiilor de urbanism și de emitere a autorizațiilor de construire, precum și având în vedere angajamentele României de a finaliza investițiile finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență până la jumătatea anului 2026, Guvernul intervine cu modificări importante cu privire la procesul de avizare prin aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 31/2025 (OUG 31/2025) care a intrat în vigoare începând cu data de 30 aprilie.

Pe lângă stabilirea unor termene mai scurte și unitare care trebuie respectate de instituțiile avizatoare, OUG 31/2025 introduce un principiu important care se dorește a fi o soluție pentru situațiile în care termenele legale nu sunt respectate – avizarea tacită. Deși pare o soluție salvatoare pentru întârzierile din procesul de avizare, implementarea acestui mecanism nu este lipsit de riscuri și implică un transfer de responsabilitate către investitori.

1. Termene previzibile și mai scurte pentru emiterea avizelor

OUG 31/2025 stabilește termene mai scurte și clare pentru emiterea avizelor necesare aprobării documentațiilor de urbanism (PUG/PUZ/PUD) și autorizațiilor de construire.

Ca regulă generală, avizele necesare pentru aprobarea PUG/PUZ/PUD trebuie să fie emise în termen de 30 de zile, iar cele pentru aprobarea autorizațiilor de construire în termen de 15 zile de la data depunerii documentației. O serie de excepții sunt prevăzute pentru avizele emise de anumite autorități.

În cazul documentațiilor de urbanism (PUG/PUZ/PUD), termene speciale se stabilesc pentru următoarele autorități:

  • autoritatea pentru protecția mediului: 15 zile de la data încheierii procedurilor specifice pe mediu
  • autoritățile administrației publice privind protecția monumentelor istorice: 30 zile de la data analizei documentației în comisia specială;
  • autoritățile care implică analiza documentației într-o comisie de specialitate: 15 zile de la data analizei documentației;
  • inspectoratele pentru situații de urgență: 15 zile de la data depunerii documentației;
  • autoritățile din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională: termenele reglementate prin procedurile speciale.
  • avizul de oportunitate (pentru PUZ) emis de Comisa Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU): 30 zile de la data depunerii solicitării pentru analiza acesteia și 15 zile de la analiză pentru emiterea avizului.

În ceea ce privește avizele prealabile emiterii autorizațiilor de construire, termene speciale se stabilesc pentru următoarele autorități:

  • autoritatea pentru protecția mediului: 15 zile de la data încheierii procedurilor specifice pe mediu;
  • autoritățile administrației publice privind protecția monumentelor istorice: 30 zile de la data analizei documentației în comisia specială;
  • autoritățile care implică analiza documentației într-o comisie de specialitate: 15 zile de la data analizei documentației; Autoritatea Aeronautică Civilă Română: 30 zile de la depunerea documentației.

O mai mare predictibilitate se asigură și prin obligația autorităților emitente de a informa aplicanții cu privire la data la care documentația va fi analizată în cadrul comisiilor speciale, care nu poate depăși 30 de zile de la data depunerii documentației.

În cazul procedurilor de avizare care erau în curs la intrarea în vigoare a OUG 31/2025, noile termene curg de la data intrării în vigoare a acesteia.

Emitenții au obligația de a comunica beneficiarului avizele și acordurile în ziua emiterii prin mijloace electronice.

2. Avizarea tacită pentru lipsa de răspuns

O schimbare majoră privește introducerea avizării tacite în situația în care autoritățile nu transmit în termenele reglementate solicitări de clarificare/modificare, avizele/acordurile cu sau fără condiții sau soluții de respingere. Autoritățile pot transmite o singură solicitare de completare a documentației în termenul reglementat; după completarea acesteia, în lipsa unui răspuns ulterior, se aplică avizareatacită.

Acest mecanism se aplică inclusiv pentru autorități unde se înregistrează întârzieri semnificative și notorii în practică, precum Autoritatea Aeroautică Civilă Română. Avizarea tacită nu se aplică avizelor emise de către instituțiile din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, precum și avizului de oportunitate, în lipsa căruia documentațiile de urbanism nu pot fi aprobate.

Conceptul de avizare tacită nu este complet nou în legislație, el fiind reglementat încă din anul 2003 prin Ordonanța de urgență 27/2003 privind procedura aprobarii tacite (OUG 23/2003) în alt domeniu, respectiv acela al emiterii autorizațiilor necesare pentru desfășurarea anumitor activități, prestării de servicii sau exercitării unor profesii. Totuși aplicabilitatea practică a acestui act normativ este aproape inexistentă având în vedere regulile greoaie de aplicare: spre exemplu necesitatea ca autoritățile să publice lista autorizațiilor cărora li se aplică mecanismul aprobării tacite, obligația autorităților de a emite un document care confirmă lipsa de răspuns și necesitatea de a apela la instanța de judecată în cazul neemiterii acestui document confirmator.

OUG 31/2025 stabilește un mecanism mult mai suplu de aplicare. În cazul lipsei de răspuns în termenul legal din partea instituțiilor avizatoare, aplicantul poate continua procedura de aprobare adocumentațiilor de urbanism/emitere a autorizațiilor de construire pe baza (i) dovezii înregistrării cererii de emitere a avizului și (ii) a unei declarații pe propria răspundere cu privire la lipsa de răspuns a instituției avizatoare.

Totuși, în opinia noastră, implementarea acestui principiu nu este lipsită de riscuri și probleme practice.

Rolul avizelor prealabile aprobării documentațiilor de urbanism/emiterii autorizațiilor de construire nu este doar să avizeze favorabil respectiva investiție, ci să transmită aplicantului informații importante care trebuie avute în vedere în etapele ulterioare de implementare a investiției, precum existența unor infrastructuri subterane, situarea terenului într-o zonă de patrimoniu arheologic, existența unor zone de protecție/siguranță sau alte restricții aplicabile care trebuie avute în vedere în etapele de proiectare și execuție. Aceste informații sunt cu atât mai importante în cazul instituțiilor-cheie cu atribuții de avizare, precum autoritatea de mediu, Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau autoritățile privind protecția monumentelor istorice. Avizarea tacită nu exonerează aplicantul de respectarea tuturor acestor cerințe și restricții legale în implementarea investiției. Așa cum se menționează expres în OUG 31/2025, investitorii au obligația de a depune toate diligențele pentru obținerea tuturor informațiilor disponibile public privind aceste restricții și limitări. Prin urmare, lipsa acestor avize pune o presiune mai mare asupra investitorilor de a identifica respectivele informații prin propriile eforturi.

Totodată, în ceea ce privește informațiile/restricțiile care nu sunt disponibile public și ar fi trebuit comunicate prin avize, OUG 31/2025 stabilește faptul că răspunderea aparține instituțiilor emitente. Este însă neclar cum anume se va antrena și ce va acoperi această răspundere, precum și impactul practic asupra investiției câtă vreme investitorul poate ajunge în situația aprobării unei documentații de urbanism sau emiterii unei autorizații de construire pentru un proiect care nu respectă aceste cerințe legale și, prin urmare, nu poate fi implementat.

3. Durata de valabilitatea avizelor

În prezent deși majoritatea avizelor sunt valabile pe toată durata implementării investițiilor, până la momentul recepției la terminarea lucrărilor, exista anumiți avizatori care emit avize cu o durată limitată sau care solicită reconfirmarea periodică până la data începerii lucrărilor de construcție. Prin noile modificări s-a stabilit că toate avizele și acordurile sunt valabile de la momentul emiterii până la momentul aprobării respectivei documentații de urbanism, respectiv până la momentul recepției la terminarea lucrărilor (în măsura în care nu intervin elemente noi), indiferent de termenele stabilite prin procedurile interne ale avizatorilor.

4. Avizarea prioritară a investițiilor finanțate prin PNRR

Actul normativ prevede și obligația autorităților publice să analizeze și să avizeze cu prioritate proiectelor finanțate prin PNRR.

5. Funcționar unic

Pe tot parcursul procesului de avizare documentațiilor de urbanism și în cadrul procedurii de obținere a autorizațiilor de construire va fi alocat un singur funcționar public, pentru a evita interpretările divergente și fragmentarea responsabilității.

Concluzii

OUG 31/2025 marchează un pas important în direcția deblocării procedurilor de avizare și urgentării procedurilor aplicabile investițiilor care beneficiază de finanțare prin PNRR. Noul mecanism al avizării tacite poate fi un remediu eficient pentru lipsa de reacție a instituțiilor avizatoare. Totuși, implementarea acestui instrument transferă o parte din responsabilitatea autorităților către mediul privat, investitorii fiind nevoiți să fie proactivi în a identifica din sursele publice disponibile toate restricțiile și limitările legale aplicabile investiției proprii, iar acolo unde aceste informații nu sunt disponibile public, expunându-se la riscul aprobării unei documentații/obținerii unei autorizații de construire cu nerespectarea legii. Un efect practic care poate fi însă anticipat este acela că instituțiile avizatoare vor fi mult mai diligente pentru a răspunde solicitărilor de avize în termenul legal pentru a preveni o avizare tacită.

Având în vedere că ordonanțele de urgență fac obiectul aprobării în Parlament, rămâne de văzut dacă legea de aprobare va aduce ajustări formei actuale a OUG 31/2025.

Sursa: https://www.investenergy.ro/monica-cune-ghitescu-si-adina-tanasoiu-nyerges-partners-avizarea-tacita-conform-oug-31-2025-unda-verde-sau-zona-gri/

Autor:

Deschide un Ticket