Sectorul fotovoltaic s-a dublat la nivel european în ultimii ani, iar România se află în primele șapte țări europene din punct de vedere al locurilor de muncă generate, a declarat Irene MIHAI, Policy Officer RPIA (Romanian Photovoltaic Industry Association), la cea de-a șaptea ediție a Forumului Energiei, organizat de Financial Intelligence.
Aceasta a spus: “În ultimii 3-4 ani, am trecut prin două crize, una sanitară, una energetică, care au avut repercusiuni la la nivel european, nu doar din perspectiva prețurilor, nu doar din perspectiva energiei, ci și din perspectiva socială și economică.
Deși am avut această situație, sectorul fotovoltaic a crescut la nivel european; în 2021 aveam 169 de GW instalați și a ajuns la peste 337 în prezent. Practic sectorul fotovoltaic și-a dublat capacitatea. În 2024, pentru prima dată, la nivel european, am depășit cărbunele ca producție, undeva la 309 TWh. Toate acestea înseamnă că suntem într-o transformare accentuată a pieței care are loc, chiar dacă ni se pare că sunt anumite lucruri care nu merg bine, care ar fi putut să meargă mai bine, care ar fi putut să fie planificate mai bine. Realitățile ne arată că tranziția funcționează.
În ultimii ani, atât la nivel european, cât și în România, lucrurile s-au clarificat destul de mult în ceea ce privește dezvoltarea de proiecte regenerabile. E adevărat că, în continuare, sunt anumite probleme, dar din punct de vedere al timpului necesar avizării cred că suntem a doua țară la nivel european, ceea ce ne poziționează într-un cadru foarte bun, suntem atractivi pentru investitori, avem o cooperare bună cu autoritățile, ceea ce nu poate fi menționat în toată Europa. Și mai avem beneficiul de a fi intrat în acest proces mai târziu decât ceilalți. Așa că aveam o piață destul de mare pe care putem să o dezvoltăm în continuare.
De asemenea, avem foarte mulți investitori care au venit și care vin în România, avem foarte multe oportunități de creștere și avem o forță de muncă pe care putem să o dezvoltăm în România.
La nivelul european, suntem, conform studiilor SolarPower Europe, una dintre primele piețe, atât din punct de vedere al capacității pe care o putem instala, dar și din punct de vedere al numărului de locuri de muncă pe care le putem crea. Iar acum se întâmplă lucruri concrete – avem școli de skilling/reskilling care pot să pregătească această forță de muncă, avem o nevoie din ce în ce mai mare. La nivel european, chiar și acolo unde nu există întârzieri din punct de vedere al autorizării, implementarea poate să întârzie cu până la doi ani din cauza lipsei de personal calificat.
Mi-aș dori ca tranziția să arate într-un mod integrativ, care să aibă în vedere nu doar necesarul de consum, nu doar necesarul de producție, ci și necesarul de forță de muncă. În plus este important să avem în vedere și rolul regional pe care România îl are”.
Referitor la hidorgen, Irene Mihai a declarat: “Hidrogenul este foarte interesant, însă hidrogenul înseamnă și capacitate adițională de energie regenerabilă. Deci pe lângă strategie, pe lângă toate planurile pe care le aveam la nivel de țară, trebuie să avem în vedere că avem nevoie de o capacitate peste ceea ce am considerat inițial”.