Europa accelerează trecerea la energia regenerabilă, nevoia de flexibilitate în sistemul energetic se va dubla până în 2050. Creșterea flexibilității industriale va reduce costurile energiei – declarație comună Eurelectric și Nystrar

Pe măsură ce Europa accelerează trecerea la energia regenerabilă, nevoia de flexibilitate zilnică, săptămânală și sezonieră în sistemul energetic se va dubla până în 2050.

Eurelectric și Nyrstar au emis o declarație comună prin care solicită un sprijin și investiții sporite în soluții de flexibilitate industrială ca o cale către economii de costuri, reziliență a rețelei și decarbonizare.

Eurelectric este asociația europeană a industriei energiei electrice și Nyrstar este un producător internațional de minerale și metale critice, esențiale pentru un viitor cu emisii reduse de carbon.

Flexibilitatea nu este doar o provocare tehnică – este o oportunitate economică majoră pentru industrie. În Belgia, trecerea de la modelul tradițional de sarcină de bază și valorificarea consumului flexibil de energie electrică ar putea reduce costurile energiei electrice cu 12% în 2024, cu economii de milioane de dolari printr-o participare mai inteligentă la piață, precizează Eurelectric.

Pentru a sprijini această transformare, Comisia Europeană, împreună cu Ecorys, colectează bune practici prin intermediul unui sondaj care să fie integrat în Planul de acțiune al UE pentru electrificare, așteptat la începutul anului 2026.

Imaginea actuală nu are un text alternativ. Numele fișierului este: eurelectricinbriefcta.jpg

Producția de zinc a Nyrstar oferă deja un exemplu concret al modului în care industriile electrice și cele mari consumatoare de energie colaborează pentru a integra sursele de energie regenerabilă la scară largă și pentru a asigura prețuri competitive la energia electrică pentru consumatorii industriali. Topirea zincului este un proces deja decarbonizat și electrificat, dar acum compania are în vedere investiția într-un sistem de „baterii virtuale”. Acest lucru ar permite schimbarea utilizării energiei în funcție de cerere și ofertă, reducând consumul atunci când energia electrică este insuficientă și crescându-l atunci când este disponibilă energia regenerabilă. Această flexibilitate inteligentă ar putea reduce costurile energiei electrice, ar putea reduce emisiile indirecte de CO₂ și ar putea debloca până la 135 MW de capacitate flexibilă și 7.000 MWh de stocare – toate fără a afecta producția.

Flexibilitatea reprezintă un argument economic pentru electrificare. Din acest motiv, Eurelectric și Nyrstar au emis o declarație comună care încurajează:

  • Producătorii de energie electrică și consumatorii industriali trebuie să evalueze dacă, unde și cum pot crește în continuare flexibilitatea sistemului.
  • Operatorii de sistem trebuie să continue să asigure securitatea și flexibilitatea rețelei prin investiții și dezvoltarea rețelei.
  • Autoritățile trebuie să dezvolte reguli și stimulente de susținere a pieței energiei electrice pentru toate tehnologiile care permit o mai bună integrare a producției de energie regenerabilă într-un mod competitiv din punct de vedere al costurilor.
  • Factorii de decizie politică trebuie să mențină natura voluntară a investițiilor în flexibilitatea industrială, recunoscând că diferitele procese au capacități diferite.

Sursa: https://www.investenergy.ro/europa-accelereaza-trecerea-la-energia-regenerabila-nevoia-de-flexibilitate-in-sistemul-energetic-se-va-dubla-pana-in-2050-cresterea-flexibilitatii-industriale-va-reduce-costurile-energiei-declara/

Autor:

Deschide un Ticket