- Pentru indicatorii care reflectă gradul de digitalizare a rețelelor electrice, se propune stabilirea unor ținte care trebuie atinse de operatorii de rețea
- Pentru o valoare a indicatorului de performanță compus mai mare de 90%, se acordă stimulentul de 0,5% la RRR, iar pentru o valoare a indicatorului de performanță compus mai mică de 70% se aplică penalizarea de 0,5% la RRR
Operatorii de distribuție a energiei electrice concesionari și operatorul de transport și de sistem trebuie să dezvolte rețele electrice inteligente care să promoveze eficienţa energetică și integrarea producției de energie electrică din surse regenerabile, a unităților de stocare energie și a serviciilor de flexibilitate.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a pus în consultare publică un Ordin privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea indicatorilor de performanță în legătură cu dezvoltarea acestor reţele electrice inteligente. Acesta prevede ca evaluarea anuală a performanței realizate de operatorii de rețea să se facă în baza unui indicator de performanță compus determinat pe baza performanței anuale a indicatorilor monitorizați și a unor reguli prevăzute în metodologie.

Iată ce se propune în proiectul de ordin ANRE:
- Stabilirea unui set de indicatori prin care se monitorizează: calitatea serviciului de distribuție, respectiv de transport al energiei electrice; integrarea producției de energie electrică din surse regenerabile, a unităților de stocare energie și a serviciilor de flexibilitate; nivelul de digitalizare a rețelelor electrice;
- Evaluarea anuală a performanței realizată de fiecare operator de rețea se face printr-un indicator de performanță compus, determinat ca medie ponderată a indicatorilor monitorizați.
- Monitorizarea indicatorilor și determinarea indicatorului de performanță compus se fac anual, începând cu anul al 3-lea din perioada a V-a de reglementare. În perioada a V-a de reglementare indicatorul compus se va determina pe baza indicatorilor de calitate a serviciului și a indicatorilor care reflectă integrarea producției de energie electrică din surse regenerabile, a unităților de stocare de energie și a serviciilor de flexibilitate.
Pentru indicatorii care reflectă gradul de digitalizare a rețelelor electrice, ANRE propune stabilirea unor ținte care trebuie atinse de operatorii de rețea. Întrucât aceste ținte depind de condițiile specifice care țin de starea rețelelor, caracteristicile zonale privitoare la consumul și producerea de energie electrică, gradul de reabilitare/modernizare a rețelelor/elementelor de rețea, ANRE propune realizarea de către operatorii de rețea a unor studii și/sau analize din care să rezulte nevoile de automatizare și digitalizare pentru eficientizarea rețelelor electrice pe care le administrează. Pe baza concluziilor acestor analize și a propunerilor de ținte înaintate de operatorii de rețea, ANRE va stabili, pentru fiecare indicator din categoria care reflectă gradul de digitalizare al rețelelor electrice, țintele care trebuie atinse de fiecare operator de rețea. După stabilirea acestor ținte, indicatorul de performanță compus va integra și indicatorii din această categorie.
De asemenea, ANRE propune pragurile față de care se acordă stimulentul sau se aplică penalizarea asupra RRR prevăzute de Metodologiile de tarife. Astfel, pentru o valoare a indicatorului de performanță compus mai mare de 90%, se acordă stimulentul de 0,5% la RRR, iar pentru o valoare a indicatorului de performanță compus mai mică de 70% se aplică penalizarea de 0,5% la RRR.
De notat că metodologiile de stabilire a tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție a energiei electrice prevăd: „Valoarea RRR aprobată… se majorează sau se diminuează cu 0,5 puncte procentuale, în funcţie de nivelul de performanţă realizat de OD/OTS cu privire la dezvoltarea unei reţele inteligente care să promoveze eficienţa energetică şi integrarea energiei produse din surse regenerabile, în raport cu valorile setului de indicatori aprobat de ANRE”
Sursa: https://www.investenergy.ro/distribuitorii-de-energie-si-transelectrica-trebuie-sa-dezvolte-retele-electrice-inteligente-care-sa-integreze-productia-de-energie-din-surse-regenerabile-unitati-de-stocare-si-servicii-de-flexibili/
Autor: