CE și BEI anunță investiții de 3,66 miliarde euro, inclusiv în România, din veniturile provenite din comercializarea certificatelor de emisii

Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții au anunțat că au fost plătite 3,66 miliarde euro din Fondul pentru modernizare pentru a sprijini 34 de proiecte legate de energie în nouă state membre ale UE.

Aceste investiții vor sprijini modernizarea sistemelor energetice din UE, vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES) în sectoarele energiei, industriei și transporturilor și vor îmbunătăți eficiența energetică. Proiectele vor ajuta statele membre beneficiare să își îndeplinească obiectivele în materie de climă și energie.  De asemenea, acestea vor consolida competitivitatea industrială a UE prin sprijinirea unei infrastructuri energetice moderne, eficiente și reziliente, prin încurajarea inovării și prin contribuția la reducerea importurilor UE de combustibili fosili.

Imaginea actuală nu are un text alternativ. Numele fișierului este: Comisia-Europeana1.jpg

Finanțată din venituri provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), aceasta este cea mai mare plată din Fondul pentru modernizare până în prezent, valoarea totală a finanțării plătite ridicându-se la 19,1 miliarde EUR începând din ianuarie 2021.

Beneficiarii plății sunt Croația (170 de milioane EUR), Cehia (1,05 miliarde EUR), Grecia (113,6 milioane EUR), Ungaria (181,3 milioane EUR), Letonia (40 de milioane EUR), Lituania (37 de milioane EUR), Polonia (1,33 miliarde EUR), România (712,3 milioane EUR) și Slovenia (19,7 milioane EUR). Această rundă include primele investiții în Grecia, care a devenit beneficiar al Fondului pentru modernizare în ianuarie 2024.

Cele 34 de proiecte sprijinite se axează pe generarea de energie electrică din surse regenerabile, utilizarea și implementarea surselor regenerabile de energie, modernizarea rețelelor energetice și eficiența energetică. Printre exemple se numără: 

  • sprijin pentru producția și utilizarea căldurii din surse regenerabile de energie și eficiența energetică în sistemele de încălzire și răcire din Croația;
  • investiții în capacitatea de stocare a energiei electrice din surse regenerabile în Cehia;
  • înlocuirea autobuzelor diesel urbane cu autobuze electrice urbane noi în Grecia;
  • îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice din Ungaria;
  • creșterea capacității rețelei de energie electrică în Letonia;
  • investiții în capacități de stocare a energiei la scară largă în Lituania;
  • dezvoltarea unui program privind aerul curat care să sprijine îmbunătățirea eficienței energetice și înlocuirea surselor de căldură în locuințele unifamiliale din Polonia;
  • creșterea eficienței energetice a instalațiilor EU ETS din România;
  • modernizarea și dezvoltarea rețelei de transport și distribuție a energiei electrice pentru a facilita integrarea surselor regenerabile de energie în Slovenia. 

Fondul pentru modernizare, finanțat din veniturile obținute din licitarea certificatelor de emisii în cadrul EU ETS, urmărește să sprijine 13 țări din UE cu venituri mai mici (cu un produs intern brut pe cap de locuitor mai mic de 75 % din media Uniunii în perioada 2016-2018) în tranziția lor către neutralitatea climatică. Statele membre beneficiare sunt Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia, precum și Grecia, Portugalia și Slovenia, care au devenit eligibile pentru sprijin începând din ianuarie 2024, în temeiul Directivei EU ETS revizuite.

Sursa: https://www.investenergy.ro/ce-si-bei-anuna-investitii-de-366-miliarde-euro-inclusiv-in-romania-din-veniturile-provenite-din-comercializarea-certificatelor-de-emisii/

Autor:

Deschide un Ticket