Oficialii anunţă reforme care vizează mai multe aspecte ale sectorului energetic – de la restructurarea companiilor de stat la modernizarea infrastructurii şi promovarea noilor tehnologii, scrie Agerpres.
„Ministerul Energiei a iniţiat un plan amplu de reorganizare a portofoliului său de companii. Se urmăreşte reducerea cheltuielilor administrative (TESA şi conducere) cu 20-30% şi diminuarea cheltuielilor de protocol şi sponsorizări. De asemenea, se va stopa angajarea nespecificată. Vor fi realizate fuziuni şi reorganizări strategice, cum ar fi Electrocentrale grup cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) sau Institutul de Cercetare şi Inginerie pentru mine pe lignit cu Complexul Energetic Oltenia. Se va efectua o analiză de eficienţă pentru fiecare autoritate centrală şi companie de stat, pentru a susţine propunerile de desfiinţare/eficientizare. Se vor asigura profesionalizarea şi independenţa managementului companiilor de stat, în conformitate cu ghidul OCDE şi se va implementa un tablou de bord cu indicatori de performanţă. Aceasta include recrutarea deschisă a conducerilor fără politizare şi introducerea contractelor de performanţă. Se vizează reducerea numărului membrilor consiliilor de administraţie şi eliminarea posturilor politizate”, se arată în programul de guvernare.
În ceea ce priveşte ‘reducerea risipei’, se vor introduce normative de cheltuieli, se va implementa un tablou de bord privind indicatorii de performanţă, evaluarea anuală a membrilor executivi şi neexecutivi şi uzarea de toate prerogativele autorităţii tutelare pentru a revoca membrii care nu-şi ating indicatorii de performanţă, se vor elimina primele de vacanţă şi alte beneficii nejustificate.
Un sector aparte în planul de guvernare face referire la situaţia specială a companiilor aflate în insolvenţă, reorganizare sau faliment.
„Ministerul Energiei gestionează entităţi aflate în dificultate, precum Compania Naţională a Huilei S.A. Petroşani (faliment), RADET (faliment) şi Complexul Energetic Oltenia (plan de restructurare). Se impune renegocierea planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia pentru a corela închiderea capacităţilor pe cărbune cu construirea de noi capacităţi pe gaze naturale, fotovoltaice şi stocare, restructurarea Electrocentrale Craiova prin finalizarea actualizării SF pentru noul grup pe gaz, implementarea soluţiei tehnice de trecere pe motoare termice şi CAF-uri pentru iarna 2026-2027 şi trecerea Electrocentrale Craiova la autoritatea locală, Primăria Craiova”, menţionează sursa citată.
Se au în vedere, de asemenea, creşterea capacităţilor de producţie pentru reducerea dependenţei de importuri şi diversificarea mixului energetic.
România mai vizează creşterea producţiei interne atât în privinţa energiei nucleare, cât şi referitor la petrol şi gaze, energia regenerabilă şi cea hidroelectrică; o modernizare a centralelor pe cărbune pentru a funcţiona hibrid cu biomasă, hidrogen şi energie solară; o punere în conservare a unor exploatări de lignit şi termocentrale pe cărbune pentru a constitui o rezervă de capacitate în situaţii excepţionale, subvenţionate ca obligaţie de serviciu public, cu asigurarea sursei de finanţare.
În acelaşi timp, pentru îmbunătăţirea sectorului energetic din ţara noastră, specialiştii anunţă măsuri privind liberalizarea pieţei, concurenţa şi protecţia consumatorilor.
„Ministerul Energiei vizează o piaţă transparentă şi competitivă, cu preţuri corecte şi protecţie pentru consumatori. Se au în vedere: transparentizarea preţurilor, dezvoltarea de mecanisme robuste pentru ca consumatorii să înţeleagă modul de calcul al tarifelor şi să fie protejaţi de abuzuri, stimularea concurenţei prin implementarea mecanismului de piaţă tip market maker, propuneri pentru scăderea preţului final al energiei electrice prin reformarea componentelor structurale, consolidarea reglementărilor care impun companiilor energetice să ofere servicii de înaltă calitate, cu facturare transparentă şi mecanisme rapide de soluţionare a plângerilor şi protejarea consumatorilor vulnerabili”, se precizează în programul de guvernare.
Ministerul Energiei anunţă intenţia adaptării legislaţiei şi a actelor normative subsecvente în vigoare cu privire la producerea de energie regenerabilă, astfel încât autorităţile locale care deţin în proprietate centrale electrice fotovoltaice să poată deveni prosumatori şi să deconteze excedentul de energie produsă către consumatorii vulnerabili.
Se doreşte, în acelaşi timp, dezvoltarea de platforme digitale automate pentru autorizări şi pentru luarea deciziilor strategice. Se va implementa o platformă digitală unică pentru toate serviciile publice, vor fi simplificate reglementările prin codificarea domeniului energiei şi asanarea legislativă, va avea loc o digitalizare a infrastructurii energetice şi se va înfiinţa un Centru de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE).
În legătură cu îmbunătăţirea aspectelor legate de mobilitate şi crearea de parteneriate, se intenţionează colaborarea cu universităţi şi mediul de afaceri pentru dezvoltarea programelor de formare practică şi stagii.
Sursa: https://www.economica.net/ce-scrie-despre-energie-in-noul-program-de-guvernare_848027.html