Aproape jumătate de miliard de euro pentru proiecte în energie, apeluri de proiecte anunţate de Ministerul Energiei

„Ce facem pentru industria energointensivă, cum sprijinim, de fapt, competitivitatea economică a României? În ultimele săptămâni, Ministerul Energiei a lansat şi va lansa apeluri de proiecte în valoare de circa 450 de milioane de euro – şi mă refer la două apeluri de proiecte foarte importante. (…) Este vorba de eficienţă energetică pentru industria românească, 150 de milioane de euro. Urmează să lansăm acest apel, dar totul este pus la punct, inclusiv solicitarea de aviz din partea DG Competition. Vizează proiecte de până la 30 de milioane de euro pentru înlocuirea echipamentelor care nu sunt eficiente din punct de vedere energetic. Este un apel bazat pe succesul unui apel similar din PNRR. Acolo am recoltat 48 de proiecte mult mai mici, limita maximă era 2 milioane de euro – şi era vorba de companii care îşi înlocuiau liniile de producţie sau diverse echipamente şi, astfel, obţin economii la factură şi o eficienţă energetică mai mare, deci emisii reduse de CO2. Acest apel din Fondul pentru Modernizare vizează granturi mult mai mari, de până la 30 de milioane de euro, astfel că marile companii din industria românească vor găsi acest apel atractiv şi vor reuşi să îşi înlocuiască echipamentele şi să aibă facturi semnificativ mai mici la utilităţi”, a menţionat Sebastian Burduja, la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence.

Potrivit acestuia, un apel important este şi cel pentru autoconsum, cu un buget de peste 300 milioane de euro.

„Foarte important este şi apelul pentru autoconsum. Acolo am îmbunătăţit semnificativ condiţiile, inclusiv în ceea ce priveşte ipotecile pentru realizarea proiectului – şi ne pregătim de o relansare pentru diferenţa de buget. Este vorba de peste 300 milioane de euro. Deci companiile din România care au un teren disponibil, care au un proiect pentru un parc fotovoltaic sau în cazuri mai rare centrale eoliene sau poate chiar microhidrocentrale, prin care să-şi susţină o parte din consum, vor avea la dispoziţie peste 300 de milioane de euro. În total, 450 de milioane de euro pentru eficienţă în industrie, pentru o competitivitate mai bună a României”, a adăugat ministrul.

Totodată, el a menţionat că anul acesta Ministerul Energiei a setat o ţintă „extrem de ambiţioasă”, de 2.500 de MW noi care vor fi puşi în funcţiune.

Deschide un Ticket