- Acordarea autorizațiilor, construcția și evaluarea impactului asupra mediului sunt cele mai consumatoare de timp faze atunci când se conectează proiectele de infrastructură la rețea, durând în medie 4,3 ani, 3,8 ani și, respectiv, 2,6 ani, atrage atenția ACER
O treime din cele 130 de proiecte de energie ale Uniunii Europene, ce acoperă categoriile de infrastructură pentru energie electrică, hidrogen, dioxid de carbon, electrolizoare și gaze, au fost amânate sau reprogramate, în principal din cauza problemelor de implementare aflate în faza incipientă sau a întârzierilor în lucrările de construcție, semnalează Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei – ACER, într-un raport de monitorizare a proiectelor de interes comun (PCI) și a proiectelor de interes reciproc (PMI).
Peste jumătate dintre proiecte se află în stadii mai avansate, 30% fiind în construcție, 23% în faza de autorizare și 2% deja puse în funcțiune. În total, se preconizează că 72% din proiectele de energie electrică vor fi puse în funcțiune până în 2030. Dintre cele 34 de proiecte de hidrogen analizate, 33 progresează la timp, peste 90% fiind așteptate să fie puse în funcțiune până în 2030, potrivit raportului de monitorizare.
Cu toate acestea, majoritatea proiectelor sunt încă în stadiu incipient de dezvoltare, doar 18% fiind în faza de autorizare, iar restul în stadii mai puțin avansate. Dintre toate proiectele analizate, 23 au primit granturi din cadrul Mecanismului UE pentru interconectarea Europei (CEF) pentru lucrări, iar 15 pentru studii.
Acordarea autorizațiilor, construcția și evaluarea impactului asupra mediului sunt cele mai consumatoare de timp faze atunci când se conectează proiectele de infrastructură la rețea, durând în medie 4,3 ani, 3,8 ani și, respectiv, 2,6 ani, atrage atenția ACER.

Sursă foto: ACER site
ACER a evaluat stadiul și progresul proiectelor incluse în prima listă a Uniunii de PCI și PMI (2024). Aceste proiecte acoperă categoriile de infrastructură pentru energie electrică, hidrogen, dioxid de carbon, electrolizoare și gaze.
România este implicată în 6 proiecte-cheie de transport al energiei electrice din lista PCI-PMI, respectiv: Interconectarea electrică Ungaria-România; Coridorul CSE Nord, ce va asigura legătura între România și Serbia; Interconectare submarină Georgia-România la Marea Neagră; consolidarea nfrastructurii energetice a Republicii Moldova prin dezvoltarea proiectului LEA 400 kV Suceava-Bălți; Interconectorul în curent continuu de înaltă tensiune (HVDC) între Ungaria și România; Interconectarea Ucraina-România.
Conceptele de proiecte de interes comun (PCI) și proiecte de interes reciproc (PMI) sunt definite în cadrul Regulamentului privind rețelele transeuropene de energie (Regulamentul TEN-E). Acestea sunt proiecte energetice cheie concepute pentru a spori integrarea rețelelor și a piețelor, precum și pentru a sprijini decarbonizarea rețelelor de infrastructură între statele membre ale UE (PCI) sau cu țări din afara UE (PMI). Comisia Europeană este responsabilă de selectarea și publicarea listelor atât de PCI, cât și de PMI la fiecare doi ani (lista Uniunii). ACER are sarcina de a monitoriza progresul acestora pe baza datelor transmise de promotorii de proiecte și de autoritățile naționale competente. Monitorizarea din acest an a acoperit 130 de proiecte.
În lunile următoare, rezultatele monitorizării ACER vor fi examinate de grupurile regionale (compuse din experți din statele membre, operatori de sisteme de transport și distribuție, precum și din autorități de reglementare din domeniul energiei și din Comisia Europeană) ca parte a procesului de selecție pentru lista Uniunii din 2025.
Sursa: https://www.investenergy.ro/acer-o-treime-din-proiectele-de-infrastructura-energetica-de-interes-comun-si-reciproc-ale-ue-au-fost-amanate-sau-reprogramate-cauza-principala-intarzieri-in-lucrarile-de-constructie/
Autor: